NATE: RP Sunucusu mu, Discord Arkadaş Grubu mu?

karizmatikdevrimci

RT Kullanıcı
4 Eyl 2026
4
3
3
NATE: RP Sunucusu mu, Discord Arkadaş Grubu mu?
NATE hakkında bişeyler yazmamak için uzun süredir kendimi tutuyordum ama artık gerçekten yazmak lazım. Çünkü sunucunun geldiği nokta bence eleştiri sınırını çoktan geçti, ortada artık ciddi bi rol problemi var. Öncelikle şunu ayıralım. NATE'in oyuncusu yok demiyorum. Tam tersine oyuncusu var. Kalabalıkta var. İnsan var. Discord'da insan var. Ses kanallarında insan var. Fotoğraf atan, birbirini like'layan, birbirinin yanında duran insan da bolca var. Ama bunların kaç tanesi gerçekten RedM oynamaya, yani vahşi batı rolü yapmaya geliyor orası tartışılır.

Sosyal Çevre mi, RP mi?
Benim gördüğüm şey şu: NATE şu anda oyuncu çekme konusunda ciddi anlamda kadın oyuncuların ve onların oluşturduğu sosyal çevrelerin peşinden sürüklenen bi sunucu görüntüsü veriyor. Burda kadın oyuncuların tamamını kastetmiyorum. Gerçekten çok iyi rol yapan kadın oyuncuları da gördüm, hatta bazıları erkek oyuncuların büyük kısmından daha iyi rol yapıyor. Mesele kadın olmaları değil. Mesele, sunucunun sosyal merkezinin giderek RP'den çok belirli sosyal çevrelere dönüşmüş gibi durması.

Öyle bi noktaya gelmiş ki yarın NATE yerine ATE diye başka bi sunucu açsalar, aynı insanlar oraya taşınsa, aynı yetkililer aynı odalarda otursa, aynı sosyal çevre devam etse yine insanlar ATE'ye gider. Çünkü insanları tutan şey artık sunucunun vahşi batı atmosferi değil, birbirleriyle olan sosyal bağları gibi görünüyor.

Bu tek başına kötü bişey değil. İnsanların arkadaş edinmesi, Discord'da takılması, birbirleriyle konuşması normal. Ama bunun bi RP sunucusunun ana oyuncu çekme ve oyuncu tutma mekanizmasına dönüşmesi başka bişey. Çünkü o zaman sunucu oyuncuya "gel rol yap" demiyor. "Gel bizim sosyal çevremize dahil ol" diyor. Aradaki fark çok büyük. Bir RP sunucusunun varlık sebebi Discord arkadaşlığı değil, oyuncunun kurduğu karakter ve o karakterin içinde bulunduğu dünyadır.

Yazılım Şirketiyiz, Peki Sistemler Nerede?
Asıl komik olan taraf ise NATE'in kendisini bir yazılım şirketi gibi konumlandırması. Yazılım şirketiyiz, script geliştiriyoruz, sistem yapıyoruz. Tamam kardeşim. Peki nerede bunlar?

RedM'in en basit ihtiyaçlarından biri olan esrar yetiştirme sistemi, bounty hunter mantığı, kapsamlı illegal ekonomi sistemleri, oyuncuların kendi suç ağlarını kurabileceği mekanikler, takip, kaçakçılık, ihbar, kara pazar, kaçak eşya, suç zincirleri vs. nerede? Ben yazılım şirketiyiz lafına karşı değilim. Hatta gerçekten iyi sistem yapan adamın önünde eğilirim. Ama yazılım şirketiyiz deyip sonra oyuncunun önüne koyduğunuz ana içerik ERP, materp ve sosyal etkileşimden ibaret kalıyorsa insan ister istemez "ee yazılım nerede?" diye soruyor.

Oyuncuya 15 tane sosyal özellik koyup 1 tane gerçek oyun döngüsü koymayınca bunun adına RP sunucusu denmez. Bu Sims'in Red Dead Redemption kostümü giydirilmiş hali olur.

Illegal Yoksa Legal de Çürüyor
Daha büyük problem ise illegal. Şu anda NATE'de doğru düzgün illegal oluşum bırakılmadıysa, legal tarafın da anlamı kalmıyor. Çünkü legal ve illegal birbirini besleyen iki şeydir. Şerif neden soruşturma yapar? Çünkü suç vardır. Bounty hunter neden adam kovalar? Çünkü aranmış adam vardır. Doktor neden kurşun çıkarır? Çünkü insanlar vuruluyordur. Yargıç neden vardır? Çünkü suç işleniyordur. Şerif neden bilgi toplar? Çünkü ortada suç örgütleri vardır.

Bunların hepsini temizlerseniz geriye ne kalır? Sabah kalk, atına bin, kasabaya git, birileriyle konuş, biraz materp, biraz ERP, biraz ses odası, akşam çık. Ertesi gün aynısını yap. Sonra da "sunucuda neden rol dönmüyor?" diye düşün. ROL DÖNMEZ. Çünkü rolün dönmesini sağlayacak çatışmayı siz kaldırmışsınız.

Bana göre NATE'in en büyük hatalarından biri illegal oyuncuyu başlı başına bi problem gibi görmeye başlaması. RedM'in doğasında zaten risk var. İnsanların korkması lazım. Kasabadan çıkarken "lan acaba biri önüme çıkacak mı?" demesi lazım. Tren soyulabilir, at çalınabilir, bir adam takip edilebilir, bi çete ortaya çıkabilir, biri aranıyor olabilir, bi şerif yanlış kişiyi takip ediyor olabilir. Bir silah sesi kasabanın bütün dengesini değiştirebilir.

Ama siz bütün bunları sterilize edip herkesin güvenli güvenli kendi grubuyla rol yapmasını sağlarsanız ortaya Vahşi Batı değil, açık dünya sosyal kulübü çıkar.

Zaten daha önceki tartışmalarda da NATE'in vahşi batıdan ziyade "Sims RP" tarafına kaydığı, bazı sosyal grupların sunucudaki deneyimi belirlediği ve özellikle yabancı oyuncuların bu çevrelere dahil olmakta zorlandığı yönünde eleştiriler yapılmış. Bu eleştirilerin hepsine katılmak zorunda değilim. Ama birden fazla insan aynı problemi farklı şekillerde anlatıyorsa yönetimin bi noktada "acaba?" demesi gerekiyor.

Yönetim, Oyuncular ve Tarafsızlık Algısı
Bir de şu "belirli oyuncu grupları yönetimi etkiliyor" meselesi var. Burada açık konuşayım. Ben bir kadın oyuncunun kadın olduğu için yönetimi etkilediğini iddia etmiyorum. Ama yönetim ile bazı oyuncu grupları arasındaki aşırı sosyal yakınlığın, yönetim kararlarının tarafsızlığı konusunda çok ciddi bi algı oluşturduğunu düşünüyorum.

Oyuncu yöneticiyle arkadaş olabilir. Oyuncu yöneticiyle sabaha kadar ses kanalında oturabilir. Oyuncu yöneticiyle dışarıda da arkadaş olabilir. Bunların hiçbiri tek başına suç değil. Ama sonra o oyuncunun rakibi hakkında alınan kararda aynı yönetici bulunuyorsa, doğal olarak diğer oyuncu "lan acaba?" diye sorar. Bu algıyı yaratmamak da yönetimin sorumluluğudur. "Biz objektifiz." Tamam. Ama oyuncuya bunu söylemek yetmiyor. Göstermen lazım. Çünkü yönetimin kendi hakkında "biz tarafsızız" demesi, tarafsızlığın kanıtı değildir.

Zaten mevcut tartışmada yönetim tarafı da oyuncularla yakınlığın doğal olduğunu, arkadaşlığın tek başına kayırma anlamına gelmediğini ve somut kararlar üzerinden değerlendirme yapılması gerektiğini savunuyor. Sorun da zaten tam olarak burada: oyuncularla konuşulması değil, bu yakınlıkların dışarıdan nasıl göründüğü ve gerçekten karar mekanizmasına yansıyıp yansımadığı. Bir başka mesele de şu "çıkıyoruz" meselesi. Bir grup oyuncunun "biz çıkarız" diyerek yönetim üzerinde baskı kurduğu ve bunun sonucunda bazı illegal yapıların kapatıldığı yönünde bi algı varsa, bunu yönetimin ciddiye alması lazım. Çünkü yönetim oyuncu sayısını korumak için karar değiştirmeye başlarsa artık yönetim yönetmiyordur. Oyuncu yönetiyordur.

"Biz gideriz", "biz çıkarsak şu kadar kişi gider", "biz bunu istemiyoruz", "bu oluşumu kapatın", "şu oyuncuya dokunmayın" gibi talepler gerçekten kararları belirlemeye başladıysa ortada ciddi yönetim problemi vardır. Burda kadın erkek ayrımı da yapmıyorum. Bir oyuncu grubunun sırf kalabalık olduğu için sunucu politikasını belirlemesine karşıyım. Çünkü bugün o grup kazanır, yarın başka grup gelir, sonra başka grup gelir. En sonunda yönetim kendi sunucusunu yönetemez hale gelir.

Yetkili Olmak RP Bilmek Değildir
Şimdi gelelim yetkililere. Bazı yetkililerde inanılmaz bi kasıntılık var. Yetkili olmak sanki adama RP konusunda otomatik doktora veriyor.

Özellikle SAPIENTUM konusunda bunu söylemek zorundayım. Abi yetkili olmak başka bişey, rol bilmek başka bişey. Birinin staff tag'i olması onu otomatik olarak RedM tarihçisi, RP filozofu veya roleplay profesörü yapmıyor. Ticket açılıyor, adam iki cümle yazıyor, sonra oyuncuya ahkam kesmeye başlıyor. "Bu rol böyle yapılmaz." "Şurada hata yaptın." "Karakter bunu yapamaz." Tamam da sen ne kadar iyi yapıyosun? Senin karakterin ne yapıyor? Sen kaç tane düzgün uzun soluklu rol çıkardın?

Oyuncunun karşısına geçip roleplay hakkında hüküm vermeden önce biraz kendi rolünü sorgulamak lazım. Çünkü yetki rol bilgisi değildir. Yetki sadece yetkidir. Hele ki ses tonunu kalınlaştırıp cümlelerin sonuna nokta koyarak insanlara üstünlük taslamaya çalışmak hiç değildir. Bu eleştiri de sadece benim söylediğim bişey değil. Önceki forum tartışmalarında da ticket cevaplarının bazen oyuncunun sorununu çözmekten çok yönetimin kendi pozisyonunu savunmasına dönüştüğü ve yönetimin oyuncuya rol standardı anlatırken kendi RP anlayışını da sorgulaması gerektiği eleştirileri var.

Yetkilinin Asıl Görevi Ne?
NATE yetkilisinin günlük rutini gerçekten anlattığım gibiyse, sunucu nasıl gelişecek? Sabah kalk, Discord'a gir, fotoğrafları like'la, biraz ses kanalında otur, akşama kadar sosyal muhabbet, sunucu akşam aktif olunca bir iki ticket, sonra gece 10'dan sabah 5'e kadar yine ses.

Ve günün sonunda "bugün de NATE'de çok güzel roller döndü."

Ne rolü döndü kardeşim?

Kim kiminle ne yaptı? Hangi illegal yapı hangi malı taşıdı? Hangi şerif hangi cinayeti araştırdı? Hangi bounty hunter kimi takip etti? Hangi çete hangi bölgeyi kontrol etmeye çalıştı? Hangi tüccarın malları kaçırıldı? Hangi karakterin hayatı gerçekten değişti?

Bunların cevabı yoksa siz RP sunucusu yönetmiyorsunuz. Sosyal Discord yönetiyorsunuz.

Yetkili sadece ticket kapatan adam değildir. Dünyanın nasıl işlediğini bilen, oyuncunun önünü açan, gerektiğinde çatışmayı destekleyen, sistemlerin nerede tıkandığını gören ve oyuncunun kendi hikayesini kurmasına imkan sağlayan kişidir. Yetkilinin işi her riski ortadan kaldırmak değil, kontrollü şekilde oyunun içine risk koymaktır.

Oyuncunun da Suçu Var
Türk roleplay kitlesinin de suçu var. Çünkü Türk RP oyuncusu genel olarak rolün kendisine gelmesini istiyor. Adam illegal yapmak istiyor ama illegal oluşumun içine girmiyor. Şerif olmak istiyor ama soruşturma açmıyor. Bounty hunter olmak istiyor ama hedef aramıyor. Tüccar olmak istiyor ama ticaret zinciri kurmuyor. Çete olmak istiyor ama risk almak istemiyor.

Sonra herkes birbirinden rol bekliyor.

Sen kasabadan çıkıp 2 saat at sürersen ve başına hiç bişey gelmiyorsa, ertesi gün yine at sürersen, üçüncü gün yine at sürersen problem sadece "oyuncular rol yapmıyor" değil. Problem oyunun sana sebep vermemesi. İnsanların başına bişey gelmesi gerekiyor.

Ama bunun gerçekleşmesi için oyuncunun da risk alması gerekiyor. Oyuncuya bütün kapıları kapatıp sonra "niye içeri girmiyorlar" demek de çözüm değil.

İnsanlar Neden Illegal Yapmak İstemiyor?
NATE yönetiminin burada kendine sorması gereken çok basit bi soru var:

"İnsanlar neden illegal yapmak istemiyor?"

Cevabı da bence çok açık. Çünkü illegal yapan adamın karşılığında alacağı eğlence, yaşayacağı rolün riskinden daha az. Bir şey yapıyorsun. Yetkili geliyor. Soruşturma geliyor. Ticket geliyor. Karar geliyor. Yaptığın rolün devamı kesiliyor. Sonra insan niye illegal yapsın? Gitsin ERP yapsın daha rahat. Gitsin materp yapsın. Gitsin Discord'da otursun. Kimse ona dokunmasın. İşte bu yüzden illegal yoksa legal de çürüyor. Çünkü legalin karşısında suçlu yok.

Ticket Açmakla RP Yapılmıyor
NATE yönetimi kendi açıklamalarında sürekli kayıt, ticket, öneri ve geri bildirim mekanizmalarından bahsediyor. Bunların olması elbette kötü değil. Hatta oyuncudan geri bildirim alınması gerekiyor.

Ama oyuncu "sunucuda rol yok" diyorsa ona "6 önerinin 4'ünü yaptık, 2'si geliştirmede" demek tek başına çözüm değil. Adam sistem istemiyor olabilir. Adam hikaye istiyor. Çatışma istiyor. Risk istiyor. İşleyen bi dünya istiyor. Oyuncunun kendi başına hikaye yaratabileceği mekanik istiyor. Bunun için de script gerekiyor. Sadece ticket sistemiyle RP yapılmıyor.

Eleştiriye açık olmak da eleştiriye cevap yazmak değildir. Eleştiriye açık olmak, eleştiriden sonra bişey değiştirmektir. Her eleştiriye 40 paragraf cevap yazıp "aslında biz bunu şöyle yaptık, aslında burada şöyle oldu, aslında oyuncularımızı dinliyoruz" derseniz belki kendi pozisyonunuzu açıklamış olursunuz, ama oyuncunun yaşadığı deneyimi değiştirmiş olmazsınız.

Asıl soru şu: Oyuncu neden bunları hissediyor? Neden bu kadar insan NATE'i Sims RP olarak görüyor? Neden illegal rolü yapan adam kendini güvende hissetmiyor? Neden bireysel oyuncu kalabalığın içine girdiğinde yabancı gibi hissediyor? Neden yönetimle bazı oyuncuların yakınlığı sürekli tartışma konusu oluyor? Neden sunucunun ana gündemi RP yerine Discord ilişkileri?

Bunları da bi düşünün.

Sonuç
NATE'in oyuncu sayısı yüksek olabilir. 50 kişi olabilir, 100 kişi olabilir. Ama oyuncu sayısı kalite göstergesi değildir. McDonald's'ın önünde sıra olması Michelin yıldızı olduğu anlamına gelmiyor. NATE'in kalabalık olması da iyi RP yaptığı anlamına gelmiyor.

Şu an insanlar büyük ölçüde alternatif olmadığı için NATE'e gidiyorsa bu başarı değil, RedM piyasasının ne kadar boş olduğunun göstergesi olabilir. Yarın gerçekten kaliteli, özgür, oyuncusuna güvenen, illegal ve legal tarafı birbirini besleyen, sağlam scriptleri olan ve yönetimi Discord arkadaş grubundan bağımsız karar verebilen bi sunucu açılsın. O zaman NATE'in gerçek oyuncu kitlesini görürüz.

Çünkü o gün insanlar "NATE'de 100 kişi var" diye kalmayacak. "Ben burada niye oynuyorum?" diye soracak.

Ve bence NATE'in korkması gereken soru tam olarak bu.

Çünkü şu an sunucuyu ayakta tutan şeyin önemli bi kısmı kaliteli RP değilse, başka alternatif geldiği gün o oyuncuların ne kadarı kalacak?

Kaç oyuncu daha kaybedilmesi gerekiyor? Kaç illegal oluşum daha kapatılacak? Kaç tane oyuncu daha "burası artık RedM değil" deyip çıkacak? Kaç tane ticket daha açılacak? Kaç tane 40 paragraflık "aslında biz şöyleyiz" açıklaması daha okunacak?

Artık gerçekten bi yerde aynaya bakmak lazım.

Çünkü tuz koktu.

Ve RedM'de en son kokması gereken şey de buydu.

Korkmayın, kadın oyuncularınızı kaybedeceksiniz diye verdiğiniz tavizler en sonunda sırtınızda ağrıyla uyandıracak.

• Like
Tepkiler: 5403

karizmatikdevrimci

RT Kullanıcı
4 Eyl 2026
4
3
3
Son Bir Şey Daha
Son olarak şunu da eklemek isterim. Türkiye'de yaşıyoruz. Torpilin, çevrenin, tanıdığın yüz güldürdüğü bi ülkede yaşıyoruz. Bunu inkar edecek halimiz yok. Hepimiz biliyoruz bunu. Hatta dürüst olalım, biz de isteriz yetkili arkadaşımız olsun, bizim kusurlarımızı örtsün, gerektiğinde bizi savunsun, nüfuzunu kullanıp bastırması gereken yeri bastırsın. Bunun böyle olduğunu hepimiz biliyoruz. Ama siz niş bi kültürü temsil ediyorsanız bırakın bunu yeni açılan sunucular yapsın. Bırakın kaygısı olan, oyuncu kaybetmekten korkan, "aman şu adam giderse 20 kişi daha gider" diye düşünen sunucular yapsın.

Ben 12 senedir gerek masaüstü rol yapma oyunlarında gerek Türkiye'deki ilk dönem rol yapma oyunlarında bulundum. 1000 kişi çeken sunucuda da oynadım, 50 kişi çeken sunucuda da oynadım. İkisinin de ortak bi noktası var. İnsan çok kişinin olduğu bi yerde farklı olmak istiyor. Bunun da en kolay yolu yetkili olmak. Yetkili almak demek mekanda tanıdığın olması demek.. Şimdi yaş ilerledi, bi mekana gidince daha önce işini çözdüğüm, beni tanıyan bi adam varsa ve yanımda da güzel bi misafirim varsa bana da misafirime de daha iyi davranılır. Meyhaneye gittiğinizde garson ilk rakınızı doldururken eğildiğinde gömleğinin ön cebine para sıkıştırmazsanız sonraki kadehlerini kendiniz doldurursunuz bu böyledir. Bu biraz orman kanunu gibi bişey. İnsan doğası bu.

Ama sırf ben parlayayım, benim ismim görünsün, benim yetkim olsun, ticket bakayım diye yetkili olacaksam ve bunun karşılığında rol üretmeyeceksem, kendi rolümü oynayacaksam neden yetkiliyim? Yetkili olmak oyuncudan üstün olmak değildir. Yetkili olmak oyuncuya hizmet etmektir. Hele niş bi kitleyi temsil ettiğini iddia eden bi sunucuda yetkilinin görevi kendi karakterini parlatmak değil, bütün oyunculara rol paslamak olmalı.

NATE'in bence acilen yetkililerine "kendi rolünüzü yapmayı bırakın" demesi gerekiyor. En azından yetkili olduğunuz saatlerde. Çünkü niş bi kitleyi takip ettirmek istiyorsanız bütün oyuncuları izlemeniz, rol paslamanız, oyuncuların arasına girip gezmeniz gerekiyor. TX'de rol izlemeyip yetkili diye yanına yanaşan piranalarla çiftlik evinde yatak gıcırdatmakla sunucu büyümüyor. Yetkili oyuncunun peşinden gitmeyecek, oyuncu yetkilinin peşinden koşmayacak. Tam tersi yetkili oyuncunun rolünü izleyecek, nerede tıkandığını görecek, nerede destek olması gerektiğini anlayacak.

Bir de oyuncuyla konuşmanın bi üslubu vardır. Hepimizin dandik olarak bildiği Nevada bile, paragöz yöneticisine ve iş bilmez adamlarına rağmen ticket açtığında "Buyrun size nasıl yardımcı olabilirim efendim?" yazardı. Ben bile "efendim" yazmasını aşırı bulurdum, gereksiz resmi gelirdi. Ama bi hizmet aldığımı görürdüm. Karşımda bana yardımcı olmaya çalışan bi sistem olduğunu hissederdim. Şimdi ticket açıyorum, karşıma "yok", "olmaz", "şöyle", "böyle" gibi iki kelimelik cevaplar geliyor veya konuyla alakasız bi savunma okuyorum. Kimsenin ne yaptığından haberi yok ya çok korkuyorlar insiyatif almaya ya da iş bilmiyorlar harbiden halı saha ekibi.

Çünkü oyuncu sizden bedava VIP istemiyor. Oyuncu sizden kendisine hizmet edilmesini istiyor. Parasını vermese bile zamanını veriyor. 4 saatini, 5 saatini, belki her akşamını veriyor. Bunun karşılığında da bi dünya, bi hikaye, bi çatışma, bi atmosfer bekliyor. Yetkilinin görevi de bu dünyanın önünde duvar olmak değil, dünyanın çalışmasını sağlamak.

O yüzden benim derdim yetkililerin oyuncularla arkadaş olması değil. Benim derdim yetkilinin arkadaş olduğu oyuncuyla olmayan oyuncu arasında görünür veya görünmez bi fark oluşması. Benim derdim yetkilinin kendi karakterini oynarken başka oyuncuların karakterlerini unutmaması. Benim derdim ticket kapatmanın RP üretmekten daha önemli hale gelmesi. Ve en önemlisi benim derdim NATE'in kendisini diğerlerinden farklı bi yerde konumlandırıp sonra Türkiye'deki klasik "tanıdık kim, kim kimin arkadaşı, kim yetkili, kim ne kadar kalabalık" düzenine geri dönmesi.

Eğer gerçekten niş bi kültür yaratmak istiyorsanız, bunu en son yapmanız gereken şey kendi çevrenizi büyütmek. Çevre zaten büyür. Discord zaten dolar. İnsan zaten arkadaş edinir. Zor olan şey 50 kişinin olduğu yerde 50 kişiye de rol üretebilmek. Zor olan, kimseyi tanımayan oyuncunun da kendisini sunucunun bi parçası gibi hissetmesini sağlamak. Zor olan yetkiliyi güçlü göstermek değil, yetkiliye ihtiyaç duyulmayacak kadar iyi bi sistem kurmak.

Bence NATE'in şu an dönüp bakması gereken yer tam olarak burası. Yetkililerinizi illegal ekiplerin gönlünü alana kadar illegale geçirin, illa paralarını mallarını çalmak zorunda değilsiniz korku dolu anlar yaratın, esrar üretimini açık hale getirin, legal oyuncular kafasını denemek için taşımanın tedirginliğini yaşasın, şu saçma sapan DODI_BONE scriptini kaldırın vahşi batıdayız, silah kullanacak insanlar, sırf manitalarınız kaçırılmasın diye buna böyle engel olamazsınız, bunun denetimini yapamıyorsanız SAPIENTUM'a düşünce özgürlüğü nedir diye Kemal Gözler'in Anayasa kitabını hediye edin onu öğrendikten sonra bu işlere baksın.

Sevgi saygı.

• Like

nateroleplay

RT Kullanıcı
19 Şub 2026
16
18
38
31
Merhabalar,

Yazınızı okuduk. Öncelikle içerisinde değerlendirmeye değer bazı noktalar olduğunu söyleyelim. Özellikle bireysel oyuncuların mevcut çevrelere dâhil olmakta zorlanması, illegal ve legal roller arasındaki dengenin nasıl hissedildiği ve yönetici–oyuncu ilişkilerinin dışarıdan oluşturduğu algı bizim de oyuncularımıza açıkça sorduğumuz konular arasında.

Ancak bazı çıkarımlarınıza katılmıyoruz.

N.A.T.E.'nin oyuncu kitlesini belirli bir cinsiyet veya sosyal çevre üzerinden şekillendirdiği, belirli oyuncular gitmesin diye illegal yapıların kapatıldığı ya da yönetim kararlarının “şu grup giderse oyuncu kaybederiz” düşüncesiyle verildiği yönündeki iddialar oldukça ciddi. Böyle bir olayın yaşandığını düşünüyorsanız bunu genel ifadeler yerine hangi oluşum, hangi karar ve hangi olay üzerinden söylediğinizi belirtmeniz çok daha sağlıklı olacaktır. “Böyle bir algı var” ile “bu nedenle şu ekip kapatıldı” aynı şey değildir.

Illegal rol konusunda da yaklaşımımız nettir: N.A.T.E. illegal role karşı değildir. Kuralsız role karşıdır. Bir oluşuma işlem uygulanmış olması, o oluşumun illegal olması sebebiyle değildir. Aynı standart legal yapılara da uygulanmaktadır. Illegal ekonominin, suç örgütlerinin, soruşturmaların ve risk unsurunun roleplay dünyasını beslediği konusunda ise zaten farklı düşünmüyoruz. Bunların dengesini geliştirmeye devam ediyoruz.

“Sistem nerede?” eleştirisi de yapılabilir. Ancak roleplay kalitesini yalnızca kaç tane script bulunduğu üzerinden değerlendirmiyoruz. Script oyuncuya araç sağlar; hikâyeyi tek başına üretmez. Aynı şekilde sistem eksikliği varsa bunun da “ticket açın” denilerek geçiştirilecek bir konu olmadığının farkındayız. Oyuncularımızdan zaten hangi mekaniklerin eksik kaldığını ve hangi rol döngülerinin geliştirilmesi gerektiğini somut şekilde paylaşmalarını istiyoruz.

Yetkililer konusunda ise önemli bir ayrım var. N.A.T.E. yetkilisinin görevi bütün oyuncuların arkasından dolaşıp onlara sürekli senaryo üretmek değildir. Yetkilinin görevi sağlıklı rol ortamını korumak, gerektiğinde destek olmak, kuralları uygulamak ve sistemde tıkanan noktaları tespit etmektir. Yetkililerimizin aynı zamanda karakter oynayan oyuncular olması da başlı başına bir problem değildir. Problem, yetkisinin kendi karakterine veya arkadaşına avantaj sağlamak için kullanılmasıdır. Böyle bir örnek varsa bunu da somut olarak incelemeye açığız.

Ticket üslubu konusunda yapılan eleştiriyi ise doğrudan değerlendireceğiz. Oyuncu bir destek talebi açtığında kısa, ilgisiz veya savunmacı bir cevap aldığını hissediyorsa burada geliştirebileceğimiz bir alan olabilir. Bununla ilgili geri bildirimleri kendi oyuncularımızdan da istedik.

Ancak yazının sonunda meseleyi “kadın oyuncular kaybedilmesin diye taviz veriliyor”, “manitalar kaçırılmasın diye sistem konuluyor” seviyesine indirmek, başta dile getirilen daha ciddi eleştirilerin değerini de düşürüyor. Yönetim politikalarımızı oyuncuların cinsiyetine veya özel ilişkilerine göre belirlemiyoruz.

N.A.T.E.'nin kusursuz olduğunu iddia etmiyoruz. Illegal–legal dengesi geliştirilebilir, yeni oyuncuların mevcut çevrelere daha rahat girmesi sağlanabilir, ticket iletişimi iyileştirilebilir ve sistemler daha fazla rol döngüsü üretecek şekilde geliştirilebilir.

Bunların tamamını konuşabiliriz.

Ancak “Discord arkadaş grubu”, “kadın oyuncular için taviz”, “şu ekip ağladı kapatıldı” gibi genellemeler yerine somut olayları konuşmayı tercih ediyoruz.

Gerçekten yanlış yaptığımız bir karar varsa incelemekten ve gerektiğinde değiştirmekten çekinmeyiz.

Fakat kişisel kanaatlerin, gerçekleşmiş yönetim kararlarının gerekçesiymiş gibi sunulmasını da kabul etmiyoruz.

N.A.T.E. Roleplay

• Like
Tepkiler: yaren1 ve zhaen

karizmatikdevrimci

RT Kullanıcı
4 Eyl 2026
4
3
3
Sürekli "somut olay, somut olay" demenizin biraz konuyu daralttığını düşünüyorum. Çünkü bi sunucunun problemi sadece tek tek kararlarla ölçülmez. Özellikle illegal konusunda verdiğiniz cevap benim aslında anlatmaya çalıştığım şeye baya yakın. "N.A.T.E. illegal role karşı değildir, kuralsız role karşıdır" diyorsunuz. Güzel. Ben de zaten illegalin kuralsız olması gerektiğini söylemiyorum. Tam tersine, kurallı ve sürdürülebilir illegal istiyorum. Benim itirazım illegal rol yapan adamın önüne sürekli "bunu yapma, şunu yapma" koyulması değil sadece. Asıl itirazım, illegal rolün gerçekten oynanabileceği ekonomik ve sosyal döngülerin yeterince oluşturulmaması. Shanto örnek veriyorum bir gruptu, sırf kamp yapan o menopoz sesli kadının arkadaş grubunu vurdu diye sunucudan atıldı, bunun ekran görüntüleri mevcut, yalanlamayın çok ağır patlarsınız.

Esrar örneğini düşünün; bir adam gidip bi yerde üretim yapacak. Ürünü saklayacak. Birine taşıtacak. Belki sahte evrak kullanacak. Belki bi tüccar üzerinden piyasaya sokacak. Bunun üzerine bi ihbar gelecek. Şerif araştıracak. Şerif doğrudan adamı vurmak yerine önce bölgeyi izleyecek. Belki bi sivil yanlışlıkla bu işin ortasında kalacak. Belki taşıyıcı yakalanacak ama asıl üretici kaçacak. Sonra başka bi oyuncu devreye girecek. İşte ben buna illegal rol diyorum.

Bu tek bi script değil aslında. Bu bi rol döngüsü. Ve bu döngünün güzel tarafı, illegal oyuncunun yanında legal oyuncuya da rol vermesi. Şerif soruşturma yapıyor, sivil olayın içine giriyor, tüccar para kazanıyor, nakliyeci taşıma yapıyor, belki doktor bi çatışmanın sonucuyla uğraşıyor. Bir tane illegal faaliyet 5 farklı role dokunuyor.

Benim "illegal yoksa legal de çürüyor" derken anlatmaya çalıştığım şey tam olarak bu. Şeriflik sadece suçlu yakalamaktan ibaret değil. Şerifin önüne çözmesi gereken bi ağ koyarsanız adam rol yapar. Şüpheli bi depo, tutarsız bi sevkiyat, sahte evrak, kayıp bi mal, hakkında bilgi veren bi muhbir, sürekli aynı bölgeden gelen ihbarlar... Bunlar şerif oyuncusuna haftalarca rol çıkarabilir.

O yüzden benim önerim "bırakın herkes birbirini vursun" değil. Hatta tam tersine. Daha az silah, daha fazla sebep istiyorum. İnsanların birbirlerini vurmak zorunda kalmadan birbirlerinin rollerini etkilemesini istiyorum. Çünkü bence iyi illegal tam olarak budur.

"Script hikayeyi tek başına üretmez" demenize katılıyorum. Zaten benim yazdığımda da script tek başına hikaye üretsin demiyorum. Ama script oyuncuya araç sağlar. Siz de zaten yazılım tarafınızı bunun üzerinden savunuyorsunuz. Mesela oyuncuya "kaçak üretim yapabilirsin" demek başka bişey, gerçekten kaçak üretim yapabileceği bi mekanik sunmak başka bişey. "Sahte evrak kullanılabilir" demek başka, sahte evrakın oyunda gerçekten bi işlevinin olması başka. "Kaçakçılık yapılabilir" demek başka, kaçakçılığın üretimden depolamaya, taşımadan satışa kadar bi döngüsünün olması başka.

Benim "sistem nerede" derken kastettiğim tam olarak bu.

Oyuncuya araç verirseniz hikayeyi oyuncu üretir. Araç vermezseniz sürekli oyuncunun yaratıcılığına güvenemezsiniz. 2026 yılında RedM sunucusunda oyuncunun saatlerce aynı atı sürüp kendi kendine "acaba bugün ne rol çıkacak" diye beklemesini roleplay özgürlüğü olarak değerlendirmem ben. Dolayısıyla sizin "script hikayeyi tek başına üretmez" cümleniz doğru ama eksik. Script hikayeyi üretmez, doğru. Ama iyi script hikayenin üretilmesini kolaylaştırır.

Burda da aynı şeyi tekrar edeyim. Ben "kadın oyuncular yönetimi yönetiyor" diye bi gerçeklik ortaya koymuyorum. Siz de zaten cevabınızda yönetici-oyuncu ilişkilerinin dışarıdan oluşturduğu algının konuşulması gereken bi konu olduğunu kabul ediyorsunuz.

Çünkü "biz kayırmıyoruz" demekle "kayırılma algısını ortadan kaldırmak" aynı şey değil. Bir yönetici gerçekten tarafsız olabilir. Ama oyuncu tarafsızlığı görmüyorsa problem yine vardır. Bunu çözmenin yolu da çok basit aslında. Daha fazla şeffaflık, daha net kriterler, daha az kişisel ilişki üzerinden karar görüntüsü ve gerektiğinde yöneticinin kendi arkadaşının bulunduğu olaydan çekilmesi.

Bunlar yapılırsa kimsenin "acaba" deme ihtiyacı kalmaz.

"Şu oluşum, şu karar, şu olay" diyorsunuz. Tamam. Bunun bi kısmında haklısınız. Eğer "X oluşumu Y sebeple kapatıldı" diyorsam bunu gösterebilmem lazım.

Ama burada sizin de bi ayrım yapmanız gerekiyor. Ben forum yazısında gördüğüm yönetim kararlarını, oyuncuların konuşmalarını ve oluşan genel algıyı eleştirdim. Bir mahkeme dosyası hazırlamıyorum. Benim asıl önerim zaten tek tek oluşumların geri getirilmesinden daha büyük bişey. Yarın X çetesi geri gelir, iki ay sonra Y çetesi kapatılırsa yine aynı problemi konuşuruz. Çünkü sistem değişmemiş olur.

Bence "neden bu oluşum kapatıldı?" kadar "neden illegal oluşumlar bu kadar kırılgan?" sorusunu da sormanız gerekiyor. Bir illegal oluşumun birkaç şikayet veya birkaç yönetim kararı sonrasında tamamen dağılabildiği bi sistem yerine, illegal oyuncunun kuralları ihlal etmeden uzun süreli rol üretebildiği bi yapı lazım. Çünkü illegal oyuncunun amacı "kuralları delmek" değil. Oyunun izin verdiği sınırlar içerisinde suçlu karakter oynamak.

Bir de başka bi postta "yasal süreç başlatılacak" gibi bi ifade kullandığınızı yeni okudum. Açıkcası bunu NATE gibi kendisini oyuncu topluluğu ve RP kültürü olarak konumlandıran bi yer için yakıştırmadım. Bir oyuncunun yaptığı eleştiriyi beğenmeyebilirsiniz. Hakaret varsa zaten ayrı değerlendirilir, kişilik hakkı ihlali varsa hukuk yolları da her zaman açıktır. Ama daha ilk aşamada oyuncuya "yasal süreç" hatırlatmak bana göre iletişim açısından hiç hoş bi görüntü vermiyor.

Üstelik siz zaten bu yazınızda "somut olayları konuşalım, yanlış yaptıysak inceleyelim" diyorsunuz. Bence bu yaklaşım çok daha doğru. O zaman diğer taraftan da oyuncuya "bunu yazarsan yasal süreç başlatırız" demek yerine gerçekten konuşmak daha yakışır. Hatta açık açık söyleyeyim, bi avukatla çalışmanızı tavsiye ederim. Çünkü her sert eleştiri hukuken dava konusu olacak bi şey değildir. Gereksiz yere hem masraf hem zaman hem de topluluk içerisinde "eleştiren oyuncuya hukuk sopası gösteriliyor" algısı oluşturmanın bi anlamı yok.

Eğer gerçekten hukuken sorunlu bi paylaşım varsa avukatınız inceler, hangi kısmın suç teşkil ettiğini veya hangi kısmın kişilik hakkı ihlali olduğunu söyler, gerçekten gereken yerde gereken adım atılır. Ama "yasal süreç başlatacağız" diye genel bi tehdit görüntüsü vermek bence NATE'in kendi savunduğu iletişim anlayışına da ters.

Bir de yeni oyuncu meselesine ciddi şekilde bakardım. Sunucuya ilk defa giren adamın karşısına 5 yıllık arkadaş grubunun duvar gibi dikilmesini engelleyecek sistemler ve etkinlikler oluşturulabilir.

Ve son olarak şunu söyleyeyim. Ben NATE'in kapanmasını, oyuncu kaybetmesini veya batmasını istemiyorum. Tam tersine, NATE'in gerçekten iyi bi RedM sunucusu olmasını istiyorum. Çünkü alternatifin olmadığı bi ortamda herkes birbirini eleştirir, herkes birbirine laf söyler, ama sonunda yine aynı yere dönülür.

• Like

nateroleplay

RT Kullanıcı
19 Şub 2026
16
18
38
31
Merhabalar,

Öncelikle bu mesajınızdaki eleştirilerin ve önerilerin önemli bir kısmını yapıcı bulduğumuzu söyleyelim. Özellikle illegal–legal döngüsünün birbirini beslemesi, oyuncuya yalnızca “rol yap” demek yerine bunu kolaylaştıracak araçların sunulması, yeni oyuncuların mevcut sosyal çevrelere daha rahat dâhil olabilmesi ve yönetici tarafsızlığının yalnızca var olması değil, dışarıdan da görünür olması gerektiği konularında söylediklerinizi dikkate alıyoruz.

Illegal tarafında anlattığınız üretim, taşıma, satış, muhbir, soruşturma ve farklı oyuncuların aynı zincire dâhil olması fikrine de yabancı değiliz. N.A.T.E. içerisinde hâlihazırda bu tarz uzun soluklu illegal roller yürüten oyuncularımız ve oluşumlarımız bulunuyor. Bununla birlikte mevcut döngülerin daha fazla sistemle desteklenebileceği, oyuncuya daha fazla araç verilebileceği ve legal–illegal etkileşiminin daha görünür hâle getirilebileceği konusunda gelişime kapalı değiliz. “Script hikâyeyi oluşturmaz ama hikâyenin oluşmasını kolaylaştırır.” yaklaşımınıza da bu noktada katılıyoruz.

Yeni oyuncuların mevcut çevrelere girmekte zorlanması konusu da ayrıca üzerinde duracağımız başlıklardan biri. Sunucuya yeni giren veya hiçbir çevresi olmayan bir oyuncunun kendisini dünyanın dışında hissetmemesi gerekiyor. Bunun sadece yönetim kararıyla değil, sistemler, etkinlikler ve oyuncu kültürüyle birlikte ele alınması gerektiğinin farkındayız.

Ancak Shanto örneği gibi doğrudan belirli bir oluşumun “şu oyuncu grubunu vurduğu için kapatıldığı” şeklindeki iddialarda yine olayın tamamı üzerinden konuşmamız gerekiyor. Burada “yalanlıyoruz” veya “kabul ediyoruz” şeklinde bağlamsız bir cümle kurmak yerine ilgili sürecin kayıtları ve yaptırım gerekçeleri üzerinden değerlendirme yapmak daha doğru olacaktır.

Bir noktayı da özellikle netleştirelim: Önceki başlıkta kullandığımız “yasal süreç” ifadesi, bir oyuncunun N.A.T.E.'yi eleştirmesi nedeniyle kullanılmamıştır. Eleştiri, sert dahi olsa, başka bir konudur. Bahsettiğimiz durum; özel DM yazışmalarının ve N.A.T.E. sunucusu içerisindeki özel ticket görüşmelerinin ekran görüntülerinin izinsiz şekilde alınarak farklı platformlarda paylaşılmasıdır. Hukuki değerlendirmeye konu ettiğimiz husus budur. Dolayısıyla “N.A.T.E. eleştireni hukukla tehdit ediyor” şeklinde bir anlam çıkmasını istemeyiz; eleştiriyle özel yazışmaların yayımlanması bizim açımızdan iki ayrı meseledir.

Yönetici–oyuncu ilişkileri konusunda söylediğiniz “tarafsız olmak kadar tarafsızlığın görünür olması da önemlidir” görüşünü de not ediyoruz. Gerektiğinde bir yöneticinin yakın olduğu oyuncunun bulunduğu süreçten çekilmesi veya karar mekanizmasının daha görünür kriterlerle işletilmesi gibi öneriler değerlendirilebilir.

Son olarak, eleştirilerinizi bu mesajda daha somut önerilerle birlikte aktardığınız için teşekkür ederiz. N.A.T.E.'nin kapanmasını değil gelişmesini istediğinizi belirtmeniz de bizim açımızdan önemli. Her söylediğiniz noktaya katılmak zorunda değiliz; ancak illegal döngülerinin güçlendirilmesi, yeni oyuncuların entegrasyonu, ticket iletişimi ve yönetim tarafsızlığının görünürlüğü gibi başlıkları değerlendirmeye devam edeceğiz.

Eleştirinin gerçekten bir değişime veya gelişime dönüşebildiği yer zaten tam olarak burasıdır.

N.A.T.E. Roleplay

• Like
Tepkiler: yaren1