NATE Hakkında Farklı Bir Bakış

bilirkisi

RT Kullanıcı
22 Eyl 2026
2
1
3
Nate hakkında yapılan eleştirileri okuyunca açıkçası farklı bi açıdan bakmak gerektiğini düşünüyorum ve bunlarıda o yüzden yazıyorum çünkü anlatılan Nate ile benim gördüğüm sunucu arasında cidden büyü bir fark var. Ben bu sunucuyu hiçbir zaman sadece discordda insanların birbirleriyle takıldığı birkaç kişinin kendi çevresinde dönen bi yer olarak görmedim ve tam tersine en güçlü taraflarından birinin sosyal rol dönen ve kimsenin dışlanmadığı bir rol ortamı olarak görüyorum.

Nate'in bana göre en başarılı olduğu ikinci kısım ise kurduğu dönem atmosferi. Sadece geçtiği yıllarda bulunmak değil o dönemin insan ilişkilerini halk yapısını siyasi ortamını kanun anlayışını ve günlük hayatını da hissettirebilmesi önemli. Her şeyin sürekli çatışma üzerinden ilerlemediği ama aynı zamanda dünyanın da boş bırakılmadığı bi yapı var. Kasabadaki sıradan insanın yaşadığı problemden şerifin aldığı karara veya haydutların oluşturduğu tehditlere kadar birçok şey aynı dünyanın içerisinde birbirine bağlanabiliyor. Bu da sunucuyu sadece silahların konuştuğu bi yer olmaktan çıkarıyor ve klasik redm sunucuları yerine rol dönen ve kaliteli bir sunucu oluyor bence. Bu yüzden Nate'i simsrp olarak görmek bana oldukça uzak geliyor. Çünkü burada insanların sadece birbirleriyle ilişki kurduğu bi ortam yok. İnsanların karakterleri üzerinden oluşturduğu ilişkiler yaptıkları seçimler ve içinde bulundukları olaylar zamanla başka insanların rollerine de dokunabiliyor. Bence zaten iyi bi sosyal RP sunucusunun amacı da bu. Her şeyin script tarafından oyuncunun önüne koyulması değil oyuncuların oluşturduğu dünyanın birbirini beslemesi.

İllegal konusunda da aynı şekilde düşünüyorum illegalin amacı zaten her gün herkesin birbirini vurması olmamalı. Dönemin yapısına uygun şekilde suçun, kanunun ve halkın birbirini etkilemesi çok daha değerli. Bazen ortada büyük bi çatışma olmadan da kasabada bi huzursuzluk oluşabiliyor şerifin önüne çözmesi gereken bi mesele çıkabiliyor veya haydutların varlığı insanların davranışlarını değiştirebiliyor. Bana göre Redm'i Redm yapan taraf da biraz burada. Şeriflik tarafında da sadece suçlu yakala mantığından bahsetmek yerine, dönemin kanun anlayışını ve halkla olan ilişkiyi yaşatabilmek önemli. Nate'te bunun karşılığını gördüğüm çok fazla durum oldu. Aynı şekilde siyasi tarafın bulunması da sunucuyu diğerlerinden ayıran şeylerden biri. Halkın, yöneticilerin, kanunun ve farklı grupların birbirleriyle olan ilişkileri dünyaya bi ağırlık katıyor. Yönetim konusunda elbette eleştirilecek şeyler olabilir.Ticket sistemi, bazı kararlar, bazı yetkililerin üslubu veya şeffaflık konusunda insanların farklı düşünmesi gayet normal. Bunları savunulamaz hale getirmeye de gerek yok. Ama bütün bunlardan yola çıkarak Nate'i sadece belirli bi arkadaş grubunun oynadığı, rpnin ikinci planda kaldığı bi sunucu gibi göstermek bana doğru gelmiyor.

Discord'da insanların birbirleriyle arkadaş olması da bana göre tek başına bi problem değil. İnsanlar saatlerce belki haftalaraca aynı sunucuda oynuyorsa zaten arkadaş olacaklar. Önemli olan bunun role dökülüp dökülmemesi ve şunu gönül rahatlığıyla söyle bilirim dökülmüyor ilk girdiğim günden beri çok rahat şekilde insanlarla tanıştım ve sosyal rollere girdim. Bence Nate'in asıl değerli tarafı da zaten burada. Sunucu sadece oyuncu sayısıyla veya Discord'daki hareketlilikle ayakta duran bi yer değil. Kendi dönem atmosferini oluşturmuş, siyasi tarafı olan, halkın gerçekten dünyanın bi parçası gibi hissettirdiği, kanun ve suç tarafını da bunun içerisinde tutabildiği bi yapı ortaya çıkmış durumda. Eksikleri yok mu? Elbette var. Daha iyi sistemler yapılabilir, bazı kararlar değişebilir, bazı yönetim uygulamaları geliştirilebilir. Ama Nate artık rol sunucusu değil arkadaş grubu demek bence yapılan rolü ve oluşturulan dünyayı fazlasıyla küçümsemek oluyor. Ben Nate'i kusursuz olduğu için yazmıyorum gerçekten diğerlerinden farklı bi dönem atmosferi ve rol kültürü oluşturabildiğini düşündüğüm için yazıyorum. Özellikle siyasi tarafı, halkın rolü, kanun tarafı ve suç dünyasının birbirinden bağımsız değil aynı dünyanın parçaları gibi ilerlemesi ve yaşayan bir dünya evren olduğunu her şeyin senin elinde olmadağını sonuna kadar hisetiriyor bence sunucunun en güçlü taraflarından.

Kısacası Nate'in eksikleri konuşulabilir. Hatta konuşulmalı da ama eleştiri yaparken iyi yaptığı şeyleri de yok saymamak gerekiyor. Çünkü benim gördüğüm NATE, sadece insanların birbirleriyle sohbet ettiği bi Discord topluluğu değil. İnsanların gerçekten bi dönemin içerisinde yaşadığını hissettiren, sosyal tarafı güçlü ama bunun yanında kendi dünyasını ve atmosferini de oluşturmuş bi RedM sunucusu bu yüzden bu yazıyı yazmak istedim emeği geçen herkese teşekkür ederim 2 sezonda başarılar dilerim.

İyi Forumlar